Betonplex rand afwerken

Net als bij veel andere platen voor buitentoepassing is het ook bij betontriplex belangrijk dat de kopse kanten/randen worden afgewerkt met een randsealer. De twee zijden van de plaat zijn voorzien van een fenolharscoating wat vochtintreding tegenhoudt. Echter zijn de randen hiervoor nog niet optimaal beschermd. Je moet dus nog de betonplex rand afwerken. Het is daarom zaak dat deze goed worden behandeld voor een optimale levensduur. Hieronder stapsgewijs een uitleg voor het afwerken van de kopse kanten van betonplex.

Stap 1; zaag de randen schoon

Voordat je aan de slag kunt met een randsealer is het belangrijk dat de randen worden schoon gezaagd. ‘Schoonzagen’ is een term welke wordt gebruikt door houtverwerkers. Hiermee wordt bedoeld dat er van de plaat rondom een klein reepje wordt afgezaagd waardoor je tegen een verse kopse kant aan kijkt. Is het niet mogelijk om de plaat kleiner te zagen? Zorg er dan voor dat de bestaande coating wordt verwijderd door de plaat op te schuren. De bestaande coating is namelijk enkel ter bescherming tijdens transport en niet geschikt voor permanente toepassing.

Stap 2; schaaf de scherpe hoekjes van de plaat ‘arm’

Nadat de kopse kanten van de betonplex plaat zijn gezaagd of geschuurd ontstaan er scherpe hoekjes aan de zijden. Het is belangrijk dat je deze scherpe hoekjes iets opschuurd. Doe je dit niet? Dan kan de randsealer slecht hechten op deze plekken en is de kans op vochtintreding groter.

Stap 3; vul eventuele ‘gaps’

Gaps zijn kleine gaatjes in het fineer. De meeste fineren zijn niet 100% foutloos waardoor er soms her en der een klein gaatje is te zien in de kopse kant. Deze kun je opvullen met een houtvuller/plamuur. Zo zorg je ervoor dat er geen water in de gaatjes blijft hangen.

Stap 4; breng de triplex sealer aan

De makkelijkste stap is het aanbrengen van de triplex sealer. Zorg ervoor dat je de volledige zijkanten goed raakt. Nadat de eerste laag is gedroogd schuur je deze lichtjes op en breng je een tweede en laatste laag aan. Klaar ben je!

Randsealer of Triplex sealer