Een bekisting maakt men voor het storten van beton. Door met goed materiaal te werken kunnen de mooiste vormen worden gecreëerd bij het storten van beton. Voor het storten van beton is het belangrijk om de juiste materialen te gebruiken.

benodigde materialen.

- 4 zijden van plaatmateriaal. (Betonplex aangeraden!)
- Piketpaaltjes van bijvoorbeeld hardhout of vurenhout
- Wapeningsnetten / betongaas
- Folie rol
- Stukken oude tegels of stenen. Deze brokken worden gebruik om de wapeningsnetten te ondersteunen.

Gereedschappen:

- Hamer
- Schroeven
- Accuboor
- Zaag
- Stukje lat zoals een panlat.

Nu we het materiaal en gereedschap bij elkaar hebben gaan we verder met een stapsgewijs plan.

Stap 1: Graaf een gat/geul.

Bij het afgraven van de geul is het handig om een twee touwen te spannen en deze te gebruiken als richtlijnen. Voor extra stevigheid kun je er voor kiezen om een goede laag (+/- 15cm) met damzand aan te brengen. Het is belangrijk dat dit zand goed en vlak wordt aangedrukt.

Stap 2: Maak de bekisting

Zaag het plaatmateriaal op de juiste maat en zorg dat deze stevig zitten vast geschroefd. Tijdens het betonstorten moeten we natuurlijk voorkomen dat de bekisting onverwachts knapt. Wanneer dan een nachtje uit de buurt bent loopt al je beton uit de bekisting en ontstaat er een losgeslagen hoop hard beton. Erg irritant om weer op te ruimen! Goed, zorg er dus voor dat het plaatmateriaal goed aan elkaar bevestigd is. Zodra de platen zijn omgetoverd in een mooie mal, kan de bekisting in de grond worden geplaatst. Het is hierbij belangrijk dat de bekisting netjes waterpas staat. Plaats een stuk folie in de bekisting om ervoor te zorgen dat het beton zich niet zal mengen met de grond. Op de foto hierboven zie je een kant en klare bekisting. Deze kun je opzich best wel goed vergelijken met een zelfgebouwde bekisting. De platen met daarachter de piketpalen (op de foto het stalen frame). 

Stap 3: De wapening toevoegen

De betongaasnetten voegt men toe om ervoor te zorgen dat het beton tijdens het uitharden niet barst. Daarnaast geeft het betongaas een extra versteviging mee. Om de wapening van de bodem af te houden en in het beton te verwerken is het gebruik van stukken kapot steen of tegel niet overbodig. Zorg ervoor dat de gaasnetten rusten op de stukken steen of tegel. Op de foto hierboven zie je hoe gebruik wordt gemaakt van een kant en klaar stukje 'kapotte tegel' ;). De dikte van het betongaas is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het beton dat gestort wordt. Veel gebruikte diktes zijn 6 en 8mm.

De laatste stap (Stap 4): Gieten maar!

Zodra je er zeker van bent dat de bekisting op en top in orde is, kan het beton aangemaakt/aangevoerd worden en vervolgens in de bekisting gegoten worden. Zorg er voor dat er voldoende beton aangeleverd of gemengd wordt zodat de gehele bekisting gevuld kan worden. Zodra het beton in de bekisting zit, kan er met stokjes geprikt worden in het beton( zie onderstaande foto's). Hierdoor ontstaat wat ontluchting. Door de ontluchting worden alle hoekjes en sleufjes van de bekisting optimaal gevuld. Een klein weetje: bouwbedrijven gebruiken in plaats van een 'stokje', een trilnaalt. (zie het rode apparaat dat een van de werknemers op de foto hieronder vast houdt). Na het vullen kunnen de platen nog wel een paar schouderklopjes gebruiken. Sla daarom nog even voorzichtig met bijvoorbeeld een hamer op de bekistingsplaten. Zo ontstaat er wat massa aan lucht tussen de platen en het beton. Voor de finishing Touch kan strijk je het beton mooi glad met bijvoorbeeld een panlat.

Zo, hèhè, het beton zit er eindelijk in. Nu nog even wachten tot het hard is! Zodra het beton uitgehard is, kunnen de piketten en platen worden verwijderd en blijft er een mooi stuk beton over!

Dit was een voorbeeld voor het maken van een fundering. Heb je meer vragen over bekisting? We helpen je graag!

Direct aan de slag voor je bekisting

Geïnspireerd geraakt? Intriplex levert alle soorten betonplex voor uw
bekisting voor de laagste prijs. Al onze betonplex platen zijn van de hoogst mogelijke
kwaliteit. Ontdek het zelf en bekijk ons brede assortiment direct online.