In deze blog lichten wij het plaatmateriaal uit dat voor buitentoepassing geschikt is. Voor een klus waar vocht bij komt kijken is het belangrijk om de voor de juiste plaat te kiezen. Elke plaat heeft namelijk zijn eigen verwerkingsvoorschrift en eigenschappen.

Waar je op moet letten

Het is voor een ‘buitenklus’ natuurlijk erg belangrijk dat je een plaat kiest die daadwerkelijk exterieur verlijmd is. Op de markt worden veel verschillende platen aangeboden waardoor het soms lastig kan zijn om snel de juiste plaat te bekijken. Er worden veel lastige termen gebruikt waardoor het voor veel mensen lastig wordt om erachter te komen welke plaat nu echt geschikt is!

WBP aanduiding

Een plaat die watervast verlijmd is krijgt meestal de aanduiding WBP mee. WBP staat voor Water Boiled Proof. Een WBP-plaat is geschikt voor exterieurwerk. Een van de meest bekende exterieur multiplex platen is de Okoume plaat. Hier vertellen we later meer over. Het is belangrijk om goed te kijken naar de verlijming. Een plaat kan namelijk wel exterieur verlijmd zijn maar dit houdt niet automatisch in dat de platen ook geschikt zijn voor buitengebruik.

Belangrijk bij het kiezen van watervaste platen

Je kiest dus voor een plaat die WBP verlijmd is. Máár… Let op! Ook de houtsoort is natuurlijk erg belangrijk. De verlijming kan wel WBP zijn, maar dat betekent niet dat de houtsoort goed tegen buitentoepassing kan. Klein voorbeeldje: Als we een spaanplaat WBP zouden verlijmen betekent het niet dat deze standaard spaanplaat geschikt is voor buitentoepassing. Dit zelfs in tegendeel. De meest populaire plaat voor buiten is de Okoume multiplex plaat. Deze plaat heeft een prachtige opbouw. De houtsoort is daarnaast ook nog beter geschikt voor buitentoepassing. Okoume laat zich makkelijk schilderen en verzagen. Kortom is het dus belangrijk dat de plaat WBP is verlijmd en is opgebouwd uit de juiste houtsoort.

Wat betekent WBP?

Zoals we al eerder zeiden staat het voor Water Boiled Proof. Dit betekent dat het materiaal is verlijmd met een lijm. Door het multiplex te verlijmen met een lijm als deze, is het materiaal geschikt om een kookproef te doorstaan van maar liefst 72 uur. Tijdens deze proef mogen de fineerlagen niet loslaten. Platen die erkend zijn met de aanduiding WBP zijn dus geschikt voor exterieur gebruik, maar wees er niet te enthousiast mee.. Ook WBP heeft zijn grenzen. Zo kun je een plaat niet dag en nacht in contact laten komen met bijvoorbeeld regen. Een waterbestendige plaat kun je het dus niet noemen! Dit wordt in de volksmond nog regelmatig geroepen.

De perfecte watervaste platen voor je klus bij Intriplex

Ben je eruit welke watervaste platen je nodig hebt? Dan bestel je de juiste plaat eenvoudig en snel in onze webshop. Intriplex is leverancier van goedkoop én hoogwaardig
plaatmateriaal in vele verschillende uitvoeringen. De meeste platen worden al binnen 72 uur geleverd, dus je kunt vrijwel direct aan de slag. Bekijk snel ons assortiment watervast multiplex!