Zelf een inloopkast maken? Intriplex heeft het grootste assortiment multiplex platen op voorraad. Onder andere berken multiplex in 3 kwaliteiten welke uitermate geschikt zijn voor het maken van een inbouwkast. Berken multiplex is tevens het meest gebruikte plaatmateriaal voor het maken van kasten.

Stap 1: Kast ontwerp maken

Voor inspiratie kun je kijken op bijvoorbeeld Pinterest. Maak een handige bouwtekening die in ruwe lijnen aangeeft hoe de kast er ongeveer uit moet komen te zien. Handig is om tijdens het tekening direct rekening te houden met de maximale afmetingen van de huidige situatie. Tip: er zijn diverse gratis tekenprogramma’s!

Stap 2: Afmetingen bepalen/opmeten

In deze stap (welke je het beste tegelijk met stap 1 kunt doen) bepaal je de afmetingen van de werkelijke ruimte. Meet de Lengte breedte en hoogte op en bepaal hoe groot de schappen/ deuren moeten worden. Bij het bepalen van de schap groottes is het handig om te bepalen wat er uiteindelijk in komt te hangen. Als er bijvoorbeeld kledingstukken met een kleerhanger in komen te hangen raden we aan diverse kledingstukken incl. kleerhanger op te meten. Zo weet je hoe groot het vak minimaal moet worden!

Stap 3: Materialen bepalen

Zoals eerder aangegeven is berken multiplex een zeer populair materiaal bij het maken van kasten zoals inloopkasten. De houtsoort heeft een mooie natuurlijke tekening en straalt warmte uit. Berken triplex/multiplex is verkrijgbaar in 3 kwaliteiten. Namelijk CP/CP, BB/BB en B/BB. Voor onbehandelde toepassing, dus wanneer je de platen niet wilt schilderen, raden wij kwaliteit B/BB. Dit is de mooist verkrijgbare kwaliteit en is aan een zijde bijna foutloos (geen noesten/ proppen e.d.).
Let op: houdt rekening met de fineerrichting! De fineerrichting is de richting waarin de houtstructuur/houttekening loopt. Je kunt je voorstellen dat het niet zo mooi is wanneer bij één kast er verschillende onderdelen in verschillende richtingen lopen. Zo loopt de fineerrichting bij de afmeting 250x125cm over de lange zijde (dus in de lengte) en bij de afmeting 153x305cm over de breedte.
Veel gebruikte platen:

• Berken multiplex B/BB 18mm (voor blanke toepassing)

• Berken multiplex BB/BB 18mm (om te schilderen of indien gewenst blanke toepassing)

• Berken multiplex B/BB 15mm (voor blanke toepassing)

• Berken multiplex BB/BB 15mm (om te schilderen of indien gewenst blanke toepassing)

• Berken multiplex B/BB 30mm (voor blanke toepassing)

Stap 4: Hoeveelheid benodigd plaatmateriaal berekenen

Zodra je weet welke afmetingen je nodig hebt kun je deze invullen in een zogenaamd zaagplan/cutlist. Hiervoor zijn ook weer diverse gratis programma’s te vinden. Stel je hebt 20 platen van 53x200cm nodig, dan geeft het programma aan hoeveel standaard platen van bijvoorbeeld 250x125 of 153x305cm je nodig hebt. Handig!

Stap nummer 5: Materialen inkopen

IntriPlex heeft het grootste assortiment berken multiplex en is dan ook de nummer 1 als het om plaatmaterialen gaat. Je koopt bij ons de beste kwaliteit voor een bijzonder lage prijs. Daarnaast profiteer je van een razendsnelle levertijd. Namelijk slechts 2 tot 3 werkdagen!

Stap 6: (optioneel) voorbehandelen van het hout

Indien je de materialen wilt behandelen dan kun je dat het beste vooraf aan de klus doen. Een voorbeeld van voorbehandelen is bijvoorbeeld blank aflakken. Je materiaal is dan bestendig tegen vlekken en viezigheid. Ook schilderen is een van de vele gekozen afwerkingen. Als je het materiaal gaat schilderen is trouwens de kwaliteit BB/BB al voldoende, aangezien je de structuur daarna toch niet meer ziet.

Stap 7: platen in huis en zagen maar!

Bij het zagen van de platen raden we aan de gezaagde platen een kenmerk te geven. Dit heeft als voordeel dat je de platen gemakkelijk terug herkend. Stel je bent een ochtend aan het zagen geweest en je hebt een stapel van 25 plaatjes klaar. Dan moet je ze steeds allemaal weer opmeten zodat je niet de verkeerde pakt. D.m.v. een stickertje is de afmeting direct zichtbaar en dat bespaart je tijd!

Stap 8: het monteren van de kast

Na het zagen en eventueel behandelen van de platen kan de kast worden gemonteerd. Indien je geen schroeven in het zicht wilt is het goed om vooraf na te denken hoe schroeven geplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld van binnenuit. Sommige delen kunnen wellicht ook verlijmd worden met houtlijm.