De spaanplaat is een plaat die niet altijd en overal op dezelfde manier geschilderd of behandeld kan worden. Het verschil tussen de meubelspaanplaten en de (traditionele) normale spaanplaten is eigenlijk niet zo groot.. Máar wél belangrijk! Bij een gelamineerde spaanplaat is de aanpak namelijk totaal anders dan bij de traditionele spaanplaat. De meubelpanelen zijn namelijk gelamineerd. De spaanplaat die het vaakst wordt geverfd is toch wel de gelamineerde spaanplaat. In deze blog gaan wij dan ook uitleggen hoe je het best een gelamineerde spaanplaat kunt verven!

Stap 1: Schuren!

Voordat de spaanplaat geverfd kan worden, is het noodzakelijk de plaat goed op te schuren. Zorg er tijdens het schuren wel voor dat je niet te veel ‘door het laminaat’ heen gaat. Het is dus zaak dat de verflaag zich op het bestaande laminaat hecht. Vandaar dat de platen ook maar lichtjes moeten worden opgeschuurd. Kies dan ook voor een schuurpapier met fijne korrel! Voer tijdens het schuren niet te veel druk uit, maar maak snelle zachte bewegingen over het laminaat oppervlak.
Kenmerk: stofdeeltjes zullen vrij komen tijdens het schuren.

Stap 2: Maak de plaat goed schoon

Zorg ervoor dat de plaat na het schuren goed schoon/stofvrij is. Dit kan natuurlijk met meerdere hulpmiddelen. Denkende aan een stofdoek, kleefdoek, stofzuiger…. Bedenk het zo gek maar!

Stap 3: Primer / grondlaag aanbrengen

Nadat de plaat of platen is/zijn klaargemaakt voor het verven, komen we aan bij de grondlaag. Het is belangrijk dat deze laag netjes wordt aangebracht. Een primer is verkrijgbaar bij de eerste beste verfspecialist. De verfspecialist vertelt u welke primer op het moment het meest geschikt is.

Stap 4: De toplaag aanbrengen

Nadat je helemaal tevreden bent over de grondlaag, kan de toplaag worden aangebracht. Voor het beste resultaat raden we u uiteraard een kwaliteitsmerk aan. Een voorbeeld hiervan is Sikkens. Dit soort verf is verkrijgbaar bij de verfspecialist of doe-het-zelf zaak.
TIP: wees nou niet te gehaast met de toplaag… Zorg er voor dat de laag tot 3 a 4 keer wordt aangebracht om het beste resultaat te verkrijgen.

Stap 5: Lekker drogen!

De laatste stap.. Eigenlijk ben je bij deze stap wel klaar met de klus. De platen hoeven alleen nog maar te drogen. Een ideale ‘droog-temperatuur’ is de kamertemperatuur.

Spaanplaat verven? Kies voor platen van Intriplex

Wil je spaanplaat gaan schilderen? Met deze 4 tips kom je een heel eind! Bij
Intriplex vind je hoogwaardig spaanplaat voor de allerlaagste prijs. We leveren
verschillende kwaliteiten en soorten, zodat je voor elke klus de juiste plaat hebt. Bekijk snel
ons assortiment spaanplaat en bestel je plaatmateriaal voordelig online bij Intriplex!