Wij van IntriPlex zijn gek op vurenhout, dus is het maken van een vurenhouten tafel iets wat wij dan ook graag belichten. In de voorgaande blogs is het vurenhout van meerdere kanten bekeken, dus voegen wij bij deze soort hout een andere dimensie toe: tafels maken!

De vurenhouten tafel, een aanblik waard!

Een enorm voordeel van het maken van een tafel met de houtsoort is dat vurenhout zich erg goed leent om bewerkt te worden. Natuurlijk handig tijdens het in elkaar zetten, zagen, schuren en ga zo maar door.

Het ontwerp

Om te beginnen met het creëren van een mooie tafel is het nodig om een ontwerp te schetsen. Het is dan aanbevolen om eerdere tafelontwerpen te bekijken, want vaak kan je dit met het makkelijk te bewerken vurenhout realiseren. Daarna komt uiteraard het vurenhout zelf, die wij in allerlei soorten en maten verkopen.

Het vervolg

Nadat je de eerste stappen hebt genomen is het tijd voor een goede basis van de tafel: het frame. Dit moet natuurlijk sterk zijn en veel draagkracht hebben. De vurenbalken zijn hier het meest geschikt voor, omdat die het sterkst zijn binnen de categorie. Wij bevelen daarnaast ook aan om een midden frame te maken, omdat dit voor extra stevigheid zorgt.

En nu?

Nadat de basis er is kan het onderstel worden aangebracht, oftewel: het aanbrengen van de poten is de volgende stap die moet worden gemaakt. Vergeet hierbij niet het waterpas maken van de tafel, want een scheve tafel is natuurlijk doodzonde van al het werk dat al is verricht.

Het einde van de klus

Het einde van de klus is in zicht: het laatste onderdeel dat gemonteerd wordt is het tafelblad, die minimaal 4 mm dik moet zijn. In de categorie is het noodzakelijk om vurenplanken te gebruiken. Voor het beste resultaat is het goed om na 40 cm in de lengte vanaf de onderkant het blad vast te schroeven. Nadat dit is gebeurd is het tijd om de tafel af te werken en dat moet goed gebeuren, want vurenhout is een relatief zachte houtsoort. Beitsen of lakken zijn de oplossingen voor het mooiste resultaat van jouw nieuwe zelfgemaakte tafel van vurenhout!