Voorzetwanden worden gemaakt en geplaatst wanneer een muur bijvoorbeeld niet vlak is. Ook wanneer een muur je niet bevalt, kun je ervoor kiezen om een voorzetwand te plaatsen. De wanden bestaan meestal uit kwalitatief mooi vurenhout en plaatmateriaal zoals multiplex. De platen zijn onder zeer hogedruk verlijmd. De platen bestaan tegenwoordig uit meerder lagen houtfineer. Vandaar dat de platen ook wel ‘multiplex worden genoemd. Ook zijn er multiplex platen op de markt te verkrijgen die geschikt zijn voor het toepassen in wat vochtigere omstandigheden. Dit soort platen kun je ook wel exterieur noemen. Een mooi voorbeeld van dit soort platen is Okoume. Platen die exterieur zijn, zijn voor het maken van een wandje natuurlijk wat overdreven. Interieur platen zijn hiervoor meer dan voldoende. Wat je vervolgens overhoudt na het maken van de wand, is een mooi strak vlak. Dit vlak kun je afwerken met een saus of laklaag. Zo’n verflaag is uiteraard in diverse kleuren beschikbaar. Ook qua saus zijn er verschillende structuren toe te passen. Schroefgaten en bijvoorbeeld naden moeten dichtgemaakt worden met een plamuur.

Het plaatsen van de houten regels

Met het plaatsen van de regels begin je verticaal aan de linkerkant. Je plaatst een regel verticaal op de onderste en bovenste regel. Je plaatst ze dus in feite van vloer tot aan plafond. Aan de rechterkant van de voorzetwand doe je precies hetzelfde. De volgende regels plaats je 61cm uit elkaar. Als het regelwerk klaar is, kan er eventueel isolatie worden toegepast. Plaats je geen isolatie of heb je de isolatie al verwerkt? Dan ga je aan de slag met de platen.

Het juiste plaatmateriaal kiezen voor een voorzetwand

Zorg ervoor dat je niet te dunne platen aanschaft. Het is namelijk nooit saai om een leuk schilderijtje aan de wand op te hangen. Een dun plaatje kan niet veel gewicht hebben. De platen zijn in allerlei verschillende afmetingen te koop. Denk maar eens aan 122x244cm, 122x250cm, 153x305/310cm. Diktes lopen van 4 tot 40 mm. De meest gebruikte multiplex afmeting is toch wel de 122x250cm. De platen voor de voorzetwanden kunnen worden gekocht in een blanke en een gegronde soort. Wanneer je de voorzetwand nog graag wilt verven, dan kun je het best kiezen voor de voorgegronde plaat. Deze is namelijk direct klaar voor de laatste verflaag.
Uiteraard kun je de regels ook bedekken met gipsplaten!