Spaanplaat is een plaatmateriaal dat is opgebouwd uit kleine delen spaanders en een sterke lijm. Deze lijm is vaak een kunsthars. Niet alleen bij spaanplaat wordt gebruik gemaakt van spaanders. Ook bij OSB platen wordt gebruik gemaakt van spaanders. Echter zijn de spaanders bij de OSB platen een stuk groter. Onder invloed van een juiste warmte worden de spaanders i.c.m. het bindmiddel tot vlakke platen geperst. De dichtheid van de platen is +/- 650 kilo per kuub (m3). De standaard spaanplaat is geschikt voor binnen toepassing en kan slecht tegen vocht. Zoek je een spaanplaat die wel tegen vocht kan? Bekijk dan de spaanplaat V313 platen.

Wat zijn de eigenschappen van spaanplaat?

Wat is spaanplaat? Spaanplaten zijn platen die gemakkelijk een andere vorm kunnen krijgen. Hiermee bedoelen wij dat de plaat blijvend kan verbuigen. Dit noemt men ook wel kruip. Daarnaast is het ook zo dat spaanplaat een vrij splinterige plaat is. Zijkanten van de platen zijn niet stootvast. Om te voorkomen dat de randen van de plaat beschadigen en dus gaan splinteren is het raadzaam om de platen aan de zijkanten af de werken met bijvoorbeeld een latje. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van waarvoor de platen worden gebruikt! Spaanplaat verven is opzich goed te doen, maar je moet wel op een aantal punten letten. Meer informatie over het verven van de platen vind je terug in de blog ‘spaanplaat verven’. Veel gebruikte diktes zijn spaanplaat 28mm en spaanplaat 18mm

Verschillende soorten spaanplaat

Spaanplaat is verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo kennen we de populaire meubelpanelen, de spaanplaat V313, Spaanplaat naturel en gemelamineerd spaanplaat. De gemelamineerde spaanplaat zijn voorzien van een harde buitenkant/buiten laag. Deze platen kunnen worden gebruikt voor een decoratief doeleind. Wat je vaak terugziet is dat goedkope meubelen van dit soort spaanplaten worden gemaakt. Een mooie houtstructuur wordt geïmiteerd door een dunne ‘plaklaag op de spaanplaat zelf’. Zo lijkt de plaat bijvoorbeeld een prachtige beuken multiplex plaat, maar in feite is het slechts een spaanplaat met een geplastificeerde laag erop.
V313 platen zijn vochtwerend en zijn dus ideaal voor plekken waar het wat vochtiger kan worden. De platen stoten vocht af waardoor ze zeer geschikt zijn voor dit soort ruimtes. De meubelpanelen zijn verkrijgbaar in diverse maten en diktes. De maten van de meubelpanelen wijken af van de standaard plaatmateriaalmaten zoals 125x250cm.