Een werkbank aanschaffen is vaak behoorlijk prijzig en niet verkrijgbaar in een passende afmeting. De voordelen van het zelf maken van een werkbank zijn dan ook: perfect op maat naar wens en kostenbesparend. In dit blog hebben we een gemakkelijk stappenplan gemaakt voor het maken van een werkbank. Ook vertellen we welke materialen het meest gebruikt worden voor het maken van een werkbank of werktafel.

Stap 1: Doel bepalen

Waar wordt de werkbank voor gebruikt? Voor het maken van modelbouwvliegtuigen of voor het sleutelen aan oude bromfietsen? Bepaal eerst waar de werkbank aan moet voldoen voordat je begint met de klus.

Stap 2: Inmeten

Bekijk de beschikbare ruimte en denk na over het gebruik van de werkbank. Een veel gebruikte werkblad afmeting is 200x80cm.

Stap 3: Materiaal kiezen

Een werkbank kan worden opgedeeld in twee delen. Het onderstel en het werkblad. Het onderstel kan gemaakt worden van hout of staal, naar eigen voorkeur. Het blad wordt vaak gemaakt van watervast multiplex in dikte 40mm. Deze platen zijn sterk, kunnen vocht hebben en hebben een mooi uiterlijk. De meest gebruikte plaat als werkblad van een werkbank is 40mm Okoume multiplex. Deze platen vindt u uiteraard terug in ons assortiment.

Stap 4: Model werkbank kiezen

Denk na waar de werkbank voor moet dienen. Puur als werktafel of ook als stukje opslag? Een mogelijkheid is natuurlijk om onder het blad van de werktafel een aantal lades te maken. Daaronder kun je weer wat legplanken maken zodat bijvoorbeeld je gereedschap altijd bij de hand is!
Daarnaast kan er ook nog worden gekozen voor een achterplaat. Als achterplaat wordt vaak watervast multiplex in dikte 15mm genomen. Deze platen zijn mooi vlak en hebben een goed draagvermogen. De meest gekozen wandplaat is 15mm okoume multiplex.

Stap 5: frame maken of bestellen

De 5e stap is het maken van het frame. Steek veel aandacht in het maken van een onderstel aangezien dit de basis is voor (waarschijnlijk) vele projecten. Een wiebelige tafel is natuurlijk niet gewenst.

Stap 6: Werkblad kiezen

Zoals eerder vermeld wordt voor het werkblad meestal een 40mm Okoume plaat gebruikt. Naast Okoume kunt u ook kiezen voor bijvoorbeeld berken multiplex in dikte 40mm. Aangezien het uiterlijk van het blad vaak niet zo heel belangrijk is (aangezien deze toch smerig wordt). Is kwaliteit CP/CP in berken voldoende.

Stap 7: bankschroef op werktafel?

Als de werktafel eenmaal klaar is kun je deze indelen zoals gewenst. Wat je veel terug ziet op werkbanken is natuurlijk een bankschroef. Zorg er wel voor dat je de bankschroef op een mooie vrije plek plaatst. Dan zit de bankschroef niet in de weg en heb je de ruimte bij het gebruik van de bankschroef.

Direct aan de slag voor je werkbank

Geïnspireerd geraakt? Intriplex levert alle soorten multiplex voor uw
werkbank voor de laagste prijs. Al onze multiplex platen zijn van de hoogst mogelijke
kwaliteit. Ontdek het zelf en bekijk ons brede assortiment direct online.