Multiplex platen zijn platen die zijn opgebouwd uit een oneven aantal fineerlagen. Deze fineerlagen zijn kruislings op elkaar verlijmd. De naam multiplex komt van de meerder fineerlagen. Vroeger zag je vooral triplex platen. Dit waren platen met 3 fineerlagen op elkaar verlijmd. Multi wilt dus zeggen 4 of meer. Tegenwoordig zie je vrijwel alleen maar multiplex dat te koop wordt aangeboden.

De verlijming

Nadat de fineerlagen gedroogd zijn tot het juiste vochtgehalte, worden ze onder druk en bij hoge temperatuur op elkaar verlijmd. Na het verlijmen van de platen worden de platen op een standaardafmeting gezaagd en zelfs eventueel geschuurd.

Interieur en exterieur verlijmd

Bij het aanschaffen van platen is het belangrijk om te letten op de verlijming van de platen. Wanneer je opzoek bent naar platen voor interieurwerk is een interieur verlijmde plaat zeker geschikt. Wanneer je op zoek gaat naar platen die wat vocht moeten kunnen weerstaan, Moet je op zoek naar exterieur verlijmde platen. Een mooi voorbeeld van zo’n exterieur verlijmde plaat is de Okoume WBP-plaat. Deze plaat is verkrijgbaar in diverse afmetingen en diktes. LET OP: In de volgende alinea leggen we de 2 meest bekende soorten verlijmingen zo goed mogelijk uit!

Soorten verlijmingen

Onderstaand een korte uitleg van de 2 veel gebruikte verlijmingen:

MR: Deze afkorting staat voor ‘moist resistent’. Een verlijming op basis van melamine- en ureum formaldehyde lijm. Een plaat met MR-verlijming wordt uitsluitend voor binnenwerk gebruikt.

WBP: Een term die u misschien al wel bekend in de oren klinkt. WBP staat voor Water Boiled Proof. In het Nederlands is dit ook wel een ‘kook-watervaste verlijming’. Deze afkorting staat voor exterieure verlijmingen.

Bovenstaande 2 genoemde verlijmingen zijn de meest bekende. Zodra niet vermeld is dat een plaat WBP verlijmd is, is deze niet geschikt voor buitentoepassing.

Multiplex buiten gebruiken

Niet alleen de verlijming is belangrijk. Ook de kwaliteit en houtsoort van de fineren is erg belangrijk. Zo zal een chinees populieren plaatje dat WBP verlijmd is, niet erg blij zijn met een onbeschutte verwerking. De meest gebruikte multiplex voor buitentoepassing is de Okoume WBP-plaat. De Okoume soort is van zichzelf dan ook mooi duurzaam. Deze houtsoort in combinatie met een watervaste verlijming maakt de plaat tot een sterk en duurzaam materiaal. Multiplex wordt veelgebruikt in combinatie met vurenhout. Deze houtsoort is alleen geschikt voor binnengebruik, tenzij het verduurzaamd is.